Από
τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κάθε πρώτη μέρα του χρόνου η γιαγιά μου
έφτιαχνε την κρεατόπιτα με το φλουρί. Αυτό είναι ένα έθιμο που υπάρχει
κυρίως στη Δυτική Μακεδονία. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, μια απλή πίτα με κιμά είναι, εγώ όμως θα σας δώσω τη συνταγή αυτή.
Υλικά για τον κιμά:
Υλικά για το φύλλο:
Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομένο κρεμμύδι με τον κιμά και το σκόρδο μέχρι να ροδίσει, στη συνέχεια ρίχνουμε τον κύβο, το αλάτι και την κανέλα και τα αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά να πάρουν μία βράση. Ύστερα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και νερό μέχρι να σκεπάσει τον κιμά και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 45 λεπτά, με μισάνοιχτο καπάκι. Αν ρουφήξει όλο το νερό, απλά προσθέτουμε λίγο ακόμα, γιατί δεν θέλουμε να έχει πολλά ζουμιά η γέμισή μας.
Αφού τελειώσουμε με τον κιμά, παίρνουμε μια λεκάνη και βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το νερό και το αλάτι και τα ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι σφιχτή, αλλά όχι να θρυματίζεται. Αν γίνει αυτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό, αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 μικρά ζυμαράκια και τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να «ξεκουραστούν». Στη συνέχεια ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε φύλλο με τη βοήθεια του νισεστέ. Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι στρόγγυλο Νο32 και βουτυρωμένο. Κάθε φύλλο που θα στρώνουμε, θα το βουτυρώνουμε με λιωμένο βούτυρο. Θα πρέπει να έχετε 3 φύλλα πάνω και 3 κάτω και στο κέντρο τη γέμιση.
Τέλος, την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα πάνω-κάτω αντιστάσεις ή μέχρι να ροδίσει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Υλικά για τον κιμά:
- 1 κιλό κιμά
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πακετάκι τοματοχυμό 250 g
- 1 κύβο ζωμό βοδινού
- αλάτι
- μισό κουτ. γλυκού κανέλα
Υλικά για το φύλλο:
- 7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι κρασιού λάδι
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 1½ ποτήρι νερό χλιαρό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομένο κρεμμύδι με τον κιμά και το σκόρδο μέχρι να ροδίσει, στη συνέχεια ρίχνουμε τον κύβο, το αλάτι και την κανέλα και τα αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά να πάρουν μία βράση. Ύστερα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και νερό μέχρι να σκεπάσει τον κιμά και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 45 λεπτά, με μισάνοιχτο καπάκι. Αν ρουφήξει όλο το νερό, απλά προσθέτουμε λίγο ακόμα, γιατί δεν θέλουμε να έχει πολλά ζουμιά η γέμισή μας.
Αφού τελειώσουμε με τον κιμά, παίρνουμε μια λεκάνη και βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το νερό και το αλάτι και τα ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι σφιχτή, αλλά όχι να θρυματίζεται. Αν γίνει αυτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό, αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 μικρά ζυμαράκια και τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να «ξεκουραστούν». Στη συνέχεια ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε φύλλο με τη βοήθεια του νισεστέ. Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι στρόγγυλο Νο32 και βουτυρωμένο. Κάθε φύλλο που θα στρώνουμε, θα το βουτυρώνουμε με λιωμένο βούτυρο. Θα πρέπει να έχετε 3 φύλλα πάνω και 3 κάτω και στο κέντρο τη γέμιση.
Τέλος, την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα πάνω-κάτω αντιστάσεις ή μέχρι να ροδίσει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου